Något gott att dricka till en grekisk måltid

Den grekiska maten i all ära, men nog är det väl vettigt att välja ut en god dryck att svälja ned maten med? En måltid blir inte riktigt komplett utan en passande dryck och här gäller det som vanligt att välja något efter eget tycke och smak för att göra upplevelsen så komplett som möjligt.

En grekisk middag blir mer intressant med olika drycker till olika rätter. Här kan ett vinpaket vara vettigt att satsa på, om detta finns. Annars kan man plocka ihop sin egen kombination av viner; var inte rädd för att fråga din servitör så kan du säkert få en mängd olika tips vad som kan passa. Ett riktigt gott vin gör att maten smakar så mycket bättre, så välj gärna ditt vin med omsorg.

Det många inte inser är att Greklands vinvärld är mycket stor. Här har man producerat vin sedan urminnes tider och har en mycket gynnsam natur för just vinodling. Detta gör att man som vinkännare har en rad olika kvalitetsviner att välja bland, oavsett om man önskar rosé, vitt eller rött vin. Den mest kända av Greklands druvor kallas xinomavro och anses vara den grekiska nationaldruvan; den kan närmast jämföras med franska pinot noir eller italienska nebbiolo och ger en utsökt ton och syra som passar den grekiska maten helt perfekt.

Till grekiska middagar är det också vanligt att dricka ouzo, som med fördel intas i ett litet glas alldeles i början alternativt efter middagen. Det är vanligt att dricka ouzo till smårätter, så kallade meze, som är mindre tilltugg som intas som en start på middagen. Mycket gott är också att dricka några av de grekiska ölsorterna till maten; det finns många lokala ölsorter i Grekland och de allra flesta är mycket välsmakande. Är det en riktigt varm dag kan en kall öl vara den enda dryck man behöver!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *