Läckra grekiska förrätter

En förrätt är en utmärkt start på vilken måltid som helst. Den ska kittla smaklökarna, som en introduktion till det som komma skall. Dock ska en förrätt fungera alldeles utmärkt helt på egen hand och dessutom i kombination med andra förrätter. Det grekiska köket är inget undantag här, förrätten har stor betydelse som en lyckad början på en härlig måltid tillsammans med vänner och familj. I Grekland uppskattas god mat tillsammans med andra människor; detta förgyller upplevelsen och visst är det så att delad glädje är dubbel glädje!

En grekisk förrätt kan vara så mycket och det är inte särskilt svårt att hitta både gamla och nya favoriter. Det svåra brukar vara att välja! Är man ett sällskap som äter tillsammans, kan man med fördel välja lite olika rätter så att alla kan smaka av allt om man så vill. På så sätt får man prova lite olika förrätter och därmed få njuta av många olika smaker. I regel ska man inte bli alltför mätt på förrätten, man vill ju inte missa läckerheterna som resten av middagen innebär. Så, ett tips är att försöka hejda sig lite (även om detta inte är så lätt) så att man har plats för mera.

De klassiska grekiska förrätterna kretsat mycket kring mejeriprodukter. Som en sorts bas har man gärna en fräsch tzatziki; en yoghurtdipp som är smaksatt med gurka, vitlök och olivolja. Tzatziki är otroligt gott till bröd och då särskilt grillat vitlöksbröd. Vanligt är också olika varianter på fetaost och halloumi, exempelvis en grekisk sallad med feta och oliver eller grillad halloumi. Fetaosten kan också med fördel friteras och ätas med pressad citron eller tzatziki. Gott är också dolmades, som är risfyllda vinbladsdolmar, liksom vitlöksmarinerade tigerräkor. Börjar det vattnas i munnen? Detta är bara början på en kväll fylld med utsökt grekisk mat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *