Hemligheten bakom grekisk matlagning

Länderna kring Medelhavet har många gemensamma nämnare, detta gäller både matlagning och annat. Dock finns det en hel del vad gäller matlagning som skiljer sig mellan de olika länderna i denna del av Europa. Det som skiljer den grekiska maten från den i exempelvis Italien är främst enkelheten. Den grekiska maten, som har en lång tradition bakåt i tiden, har inte ändrats nämnvärt under årens lopp utan håller sig till ungefär samma bas. Antagligen beror detta på att maten helt enkelt fungerar så bra att det inte är lönt att ändra ett fungerande koncept! De typiska grekiska matvarorna fetaost, olivolja, oliver och yoghurt är redan i sin grundform helt fantastiska och det står redan självklart att man utan problem kan tillverka otroligt bra maträtter av dessa ingredienser.

Likt sina grannländer runt Medelhavet har Grekland en stor förkärlek till smårätter, så kallade meze, som avnjuts tillsammans med nära och kära. Fetaosten kan man göra mycket gott med, vilket den grekiska restaurangmenyn tydligt visar. Bara något så enkelt som en grekisk sallad, där krämigheten i äkta fetaost kompletteras med sältan från kalamataoliver, är en riktig vinnare. Friterad fetaost är också en sann klassiker.

Hemligheten bakom en äkta grekisk matupplevelse handlar dock inte enbart om mat och dryck; samvaron kring middagen är en oerhört viktig ingrediens som är av stor vikt för grekerna. Här avnjuts gärna middagarna tillsammans med familjen och man kan sitta både länge och väl vid middagsbordet och låta sig väl smaka av läckra smårätter och härliga grillspett. Detta sköljs med fördel ned med ett mustigt grekiskt vin, eller ett gott lokalt öl. Alldeles i början eller slutet av middagen tar man gärna ett litet glas ouzo, som är alldeles utmärkt för matsmältningen. Finns plats kvar i magen bör man inte missa en välsmakande baklava till dessert, gärna med en klick glass till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *