Härliga grekiska varmrätter

Där en förrätt ska fungera som en aptitretare inför det som komma skall, så är huvudrätten förstås otroligt viktig. Detta är en sanning inom alla kök, så och inom det grekiska. De goda förrätterna ska bära väg för de minst lika goda huvudrätterna som bärs ut från köket. Det grekiska köket erbjuder enbart det bästa inom kött, fisk och grönsaker. Här finns en mycket gammal mattradition där man med stolthet serverar högklassig mat som alla gäster, gammal som ung, verkligen kan njuta av.

Centralt i den grekiska matlagningen finns allt det goda som kan tillredas på grillen. Kolgrillen är en självklar tillagningsplats i Grekland och här kan man laga otroligt goda rätter av olika slag, oavsett om det handlar om fisk eller kött. Säkert har du smakat, eller åtminstone hört talas om, souvlaki som är spett som lagas över grillen. Här kan man ofta välja mellan lamm, fläskfilé, kycklingfilé, grönsaker eller calamares (bläckfisk). Till detta har man gärna en god, krämig och vitlökssmakande tzatziki och kanske en uppfriskande tomatsalsa. Gott till är också ett grillat bröd, som doppas i tzatzikin.

Den som är förtjust i kebab provar med fördel den grekiska varianten gyros, som är en mycket välsmakande form av fläskkarré och som gärna äts med pommes frites eller liknande. Känner du mer för ugnslagad mat än för det grillade, rekommenderas klassikern moussaka som är en sorts grekisk lasagne med potatis- och nötfärsgratäng som sedan kronas med bechamelsås, utsökt och mustigt. För fiskälskaren finns det förstås alternativ. Calamares har redan nämnts, men ofta finns dessutom jätteräkor som steks i vitlök samt olika varianter av färsk fisk.

Vegetarianen provar med fördel de risfyllda vinbladsdolmarna (dolmades), ett par härliga souvlaki-spett med grönsaker och grillad halloumi. Det grekiska köket har som synes något för de allra flesta smaker och det är bara att låta sig frestas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *