Grekiska matvanor

Som de flesta som reser har upptäckt, så skiljer sig matvanorna en hel del mellan olika länder och kontinenter. Det handlar inte bara om vad man äter, utan också om när man sätter sig ned vid matbordet med familjen. Som turist kan det vara svårt att anpassa sig till andra mattider, vi människor är ju som bekant vanedjur, och det kan vara besvärligt när matställen inte öppnar förrän sent på kvällen om man är van att äta tidigt. Detta brukar man dock som regel vänja sig vid efter några dagar, förstås beroende på person. Här nedan ska vi kort redogöra för de grekiska matvanorna.

Precis om i övriga sydeuropeiska länder så är den grekiska frukosten inte särskilt omfattande. Ofta handlar det om en slät kopp kaffe och äter man något till så är detta ofta en färsk frukt, lite bröd med ost och en portion yoghurt.

Lunchen äter man som regel hemma, någon gång mellan klockan 12 och 15. Detta skiljer sig dock en hel del beroende på var i landet man bor; arbetar man exempelvis i en stor stad som Aten så äts lunchen oftast ute på en restaurang. Det som dessutom skiljer landsbygden mot staden är att man på landet ofta stänger butiker och skolor under en del av eftermiddagen, då man tar lite vila.

I Grekland äter man middag ganska sent på kvällen, mycket på grund av att man jobbar sent. Dessutom är det ett varmt land och det är därför skönare att inta en varm måltid senare på kvällen. Någonstans mellan klockan 20 och 22 brukar de grekiska familjerna ha middagen framdukad på borden. Middagen kan vara av en lättare karaktär om man har som vana att äta en stadig lunch, vilket är vanligt på landsbygden, eller mer rejäl om man som i städerna äter en lättare lunch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *