Frestande grekiska desserter

Efter en riktig festmåltid, ja efter alla måltider egentligen, passar det alldeles utmärkt att avrunda med något sött. Detta förutsätter naturligtvis att man har någon plats kvar i magen, man kanske redan är mätt av den härliga grekiska mat man avnjutit under kvällen. Den som sparat plats har dock något alldeles extra att se fram emot, det vill säga att välja något smaskigt från dessertmenyn. En dessert kan med fördel kompletteras med valfri varm dryck, som exempelvis te och kaffe. Cappuccino och Latte är som bekant gångbart över hela världen och någon variant av filterkaffe finns ofta tillgängligt. Man kan också välja till en god likör att avnjutas tillsammans med desserten, eller varför inte en päroncognac eller liknande. Prova gärna också en greek coffee; baserad på den grekiska spriten Ouzo med kaffe och vispgrädde.

Vad är då en typisk grekisk dessert? Den mest framstående rätten på en grekisk dessertmeny är baklava, som är en sorts valnötsfylld filodegsbakelse i flera lager. En baklava kan dock varieras på en mängd olika sätt och det kan exempelvis användas pistagenötter istället för valnötter. Baklavan serveras lämpligen med vaniljglass av finaste sort, alternativt vispad grädde (även om det sistnämnda hör till ovanligheterna). En grekisk dessert kan också vara någon så enkelt, men fantastiskt gott, som yoghurt med nötter och honung. Detta svalkar samtidigt härligt en varm sommardag.

Det grekiska köket är också mycket influerat av andra europeiska kök vad gäller desserter och något sött efter maten. Av den anledningen hittar man ofta grekiska varianter av cheesecake och tiramisu och dessutom den franska klassikern Crème Brûlée, med krispig och knäckig yta. Ja, man bör definitivt inte missa att avsluta en härlig grekisk afton med en god dessert, kanske som sagt kombinerat med en god dryck. Först då känns upplevelsen fulländad och man kan gå därifrån mätt och belåten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *